Inovativni ekoturistički paket aranžman u zaštićenom morskom području Cres-Lošinj (NATURA 2000)
26.5.2022.

Inovativni ekoturistički paket aranžman u zaštićenom morskom području Cres-Lošinj (NATURA 2000)

Ovih dana morsko zaštićeno područje Cres – Lošinj (NATURA 2000) ponovno je u središtu europske pozornosti radi održavanja kratkog izdanja promotivnog putovanja kreiranog pilot ekoturističkog proizvoda koji spaja turizam i održiv razvoj! Na otoku Lošinju trenutno borave odabrani internacionalni blogeri, influenceri i predstavnici turoperatora zapadnoeuropskog tržišta koje okuplja INTERREG DestiMED PLUS projekt, a čiji je zadatak iskusiti, promovirati i potencijalno tržišno plasirati novokreirani all-inclusive, inovativni, zeleni, održivi, ekoturistički paket aranžman „YOUR OWN RHYTHM OF SENSES“, koji je nastao u suradnji lokalne zajednice s brojnim regionalnim i nacionalnim tijelima, a pod vodstvom Instituta za turizam iz Zagreba.

 

Destimed Plus projekt

©ASL Agency.

 

U projekt su uključeni i Ministarstvo turizma i sporta te Primorsko – goranska županija. Cijeli program odvija se u morskom zaštićenom području Cres – Lošinj pod zaštitom mreže NATURA 2000. Odabrani putnici će uživati u posebno osmišljenom itinereru koji se temelji na razvoju turističkih proizvoda i usluga izvan glavne turističke sezone te koji doprinosi zaštiti okoliša zaštićenog područja primarno kroz konzervacijski program. Cijeli program uključuje lokalne turističke proizvode i usluge te lokalne turističke pružatelje usluga i zaposlenike u cilju zadržavanja prihoda na lokalnoj razini s minimalnim posljedicama na okoliš i življenje.

 

©Richard Hammond, Greentraveller.

 

Tematizacija samog aranžmana nastala je u želji da se gostima predstavi istinski otočni ritam kojim Lošinjani dišu i žive, kroz aktivaciju svih osjetila turista prema danima (Sight and Taste Day, Scent and Touch Day, Sound Day). Sam aranžman obuhvaća „the best of“ aktivnosti zaštićenog područja, ali i novokreirane eko aktivnosti nastale tijekom projekta koje se mogu iskusiti samo u sklopu ovog putovanja. Cijeli aranžman ima oznaku ekoturističke kvalitete brenda MEET Network, te je kreiran za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji s lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete.

 

Destimed plus project, sight and taste day

©ASL Agency.

 

Nakon dobrih primjera prakse prethodnog DestiMED projekta i razvoja eko proizvoda u destinacijama PP Lastovsko otočje i NP Kornati, zasigurno je da će i projekt DestiMED PLUS pozitivno utjecati na kvalitetan razvoj i vidljivost morskog zaštićenog područja Cres – Lošinj kao zelene (eko) destinacije.

Program kratkog izdanja ovog putovanja možete pogledati na poveznici u nastavku:
PROGRAM CRES – LOŠINJ NATURA 2000