Novosti

TOURISM IN THE VUCA WORLD: TOWARDS THE ERA OF (IR)RESPONSIBILITY

Institut za turizam sa zadovoljstvom najavljuje obilježavanje 60. obljetnice postojanja, koju ćemo obilježiti s međunarodnom znanstvenom zajednicom i cjelokupnom stručnom javnosti, u studenom 2019. godine. Povodom ove prigode pozivamo vas da prisustvujete Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji - International Tourism Conference Dubrovnik (ITCD), koja će nastojati dati odgovor na mnoga ključna pitanja (turizma) (ne)održive budućnosti. Glavna tema konferencije je: "Turizam u VUCA svijetu: prema eri (ne)odgovornosti" (“Tourism in the VUCA World: Towards the Era of (Ir)Responsibility”).

Više detalja o konferenciji možete naći u pozivu za slanje radova, i na mrežnom mjestu konferencije.

 

 

 

 


22.05.2019.

U okviru Erasmus+ projekta SPECHALE (Specialists in Cultural Heritage and Attractive Living Environment) u Folcalquieru (Francuska) održan je 21. i 22. svibnja 2019. godine drugi projektni sastanak, čije je domaćin bio UESS (Université Européenne des Senteurs & Saveurs). Sastanku su prisustvovali Sanda Čorak, Hrvoje Mataković i Renata Tomljenović iz Instituta za turizam, kao i partneri iz Latvije, Italije, Portugala i Francuska. SPECHALE je projekt koji financira program Erasmus + s ciljem poboljšanja vještina odraslih u tumačenju kulturne i prirodne baštine.


13.05.2019.

Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Institutom za turizam prvi puta u povijesti provode na području cijele Hrvatske sveobuhvatno nacionalno istraživanje „Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj - TOMAS HRVATSKA 2019“. Za razliku od dosadašnjih istraživanja TOMAS koja su obuhvaćala samo jadranske županije, TOMAS Hrvatska 2019. u ovom će istraživanju obuhvatiti profil, zadovoljstvo i potrošnju turista na cijelom području Hrvatske, uključujući i sve kontinentalne županije, a također po prvi će put biti vidljivi i podaci o obilježjima turista i njihovoj potrošnji izvan glavnih sezonskih mjeseci.

Izvor: Ministarstvo turizma RH


10.05.2019.

Ovih dana završili smo dva nova važna istraživanja: 1.TOMAS Zdravstveni turizam 2018 – stavovi i potrošnja korisnika usluga zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i 2. Stavovi lokalnog stanovništva prema razvoju turizma u Hrvatskoj u 2018. godini. Ova istraživanja osobito su važna s obzirom na veliki značaj zdravstvenog turizma, koji je naglašen i Strategijom razvoja hrvatskog turizma do 2020. kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda te zbog sve veče važnosti stavova lokalnog stanovništva za kvalitetno upravljanje turističkom destinacijom.
18.04.2019.

Dana 23. travnja 2019. s početkom u 12 sati održat će se NOĆ KNJIGE U INSTITUTU ZA TURIZAM, pod nazivom „Poziv na putovanje u zaboravljeni prostor… A gdje je tu turizam?“ Tom prigodom održat će se promocija publikacije "Zanemarena baština: prostorne strukture sela u Hrvatskoj", autorice dr. sc. Jasenke Kranjčević, izdavač Srednja Europa, 2018. Sudjeluju autor, izdavač, urednik, a pozvani su svi koji vole putovanja, turizam i druženje.

Pozivnicu možete preuzeti na ovoj POVEZNICI.


12.04.2019.

Dr. sc. Irena Ateljević održala je prezentaciju „Transformacijska uloga turizma u 21. stoljeću“ na radionici za konzervatorsko-restauratorsku struku, lokalno stanovništvo i turističke djelatnike, u okviru projekta KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani and Petropilosa.
 


11.04.2019.

U suradnji s WYG savjetovanjem i Institutom za razvoj i međunarodne odnose završili smo jedan veliki i važan projekt, pod nazivom Hrvatska, nova gastronomska ikona Europe: Strategija razvoja gastronomije, „gourmeta“ i gastronomskog turizma Hrvatske s Akcijskim planom 2019. – 2022. U dokumentu je analizirano trenutno stanje gastro i „gorumet“ ponude u Hrvatskoj, analizirani su glavni tržišni trendovi s područja eno-gastronomije, definirana je vizija razvoja hrvatske gastronomije i „gorumeta“ i napravljen je akcijski plan.


04.04.2019.

U petak, 29. ožujka 2019. održana je završna konferencija znanstvenog projekta TRANTURIZAM, kojeg je financirala Hrvatska zaklada za znanost (pr.br. 6164). Projekt je propitivao načine na koje turizam, kao velika ekonomska i društvena snaga, može pridonijeti stvaranju vizije održivog svijeta koja uključuje osobno blagostanje, društvenu pravednost i brigu o okolišu. Konferenciji se odazvalo šezdesetak delegata, predstavnika javnog i privatnog sektora, znanstvenih instituta, sveučilišta, srednjih škola i medija. Prvi dio programa bio je posvećen prezentaciji rezultata projekta i njihovim praktičnim implikacijama. U drugom dijelu programa, predstavljeni su primjeri iz prakse u javnom, privatnom i nevladinom sektoru, a diskusija na okruglom stolu doprinijela je prepoznavanju spone između znanosti i prakse. Ovom se prilikom zahvaljujemo svim delegatima na dolasku, te posebno našim gostima: Andrei Borić (Institut Plavi svijet, Lošinj), Didieru Van Bellinghenu (Castaway retreat, Hvar) i Igoru Macanu (Općina Svetvinčenat).


read more

24.03.2019.

Jučer je u Iloku održana završna konferencija projekta “Gourmet Hrvatska”, koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u projektu sudjeluju i Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Hrvatska turistička zajednica koja je ujedno bila i glavni partner. Projekt su proveli WYG Savjetovanje, Institut za turizam i Institut za međunarodne odnose u suradnji s velikim brojem partnera na lokalnoj i nacionalnoj razini.


23.03.2019.

Dr. sc. Ksenija Tokić održala je 22 ožujka 2019. godine na 5. OdrŽIVOJ tribini u Splitu uvodno izlaganje pod nazivom Knjižnice – zanemareni resursi održivog razvoja turizma.
1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »