Novosti

25.05.2018.

Institut za turizam je partner Institutu Ruđer Bošković na projektu NaTEF – Nautical Tourism Ecological Footprint in MPAs koji je prošli tjedan potpisan s MedPAN-om. Cilj projekta je produbiti istraživanja o utjecaju morskog prometa na područje estuarija Krke s naglaskom na monitoring teških metala te razviti parametre i pokazatelje ekološkog otiska nautičkog turizma. Uz pomoć institucija koje podupiru projekt, planira se dijeliti spoznaje o rizicima i rješenjima iz domene zaštite prirode i okoliša.

Više o projektu MEDPAN je moguće saznati OVDJE.


22.05.2018.

U Dubrovniku su 14.-15. svibnja održani sastanci i radionice u okviru EU projekta SUPREME s ciljem podrške državama članicama pri provedbi prostornog planiranja morskog područja. Na poziv organizatora, Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, stručnu potporu na radionicama je pružio i djelatnik Instituta za turizam dr. sc. Ivan Kožić koji je sudionike upoznao s trenutnom praksom mjerenja održivosti turizma na području Jadranske Hrvatske.

Više o radionici i projektu SUPREME je moguće saznati OVDJE.


14.05.2018.

Djelatnici Instituta za turizam sudjelovali su na 4. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu "NOVO VRIJEME - VRIJEME ZA RURALNI TURIZAM", koji se održavao od 9. do 13. svibnja 2018. u Supetru na Braču. Tako su radove prezentirali dr. Ivo Kunst „Mogu li otočka naselja postati vrhunske ruralno turističke atrakcije – primjer naselja Dol na Braču“ zatim dr.sc. Renata Toljenović, dr.sc. Snježana Boranić Živoder i dr.sc. Sanda Čorak „Horse riding tourism: from definitional condutrum to practice“ i dr.sc. Jasenka Kranjčević, dr.sc. Izidora Marković Vukadin i dr.sc. Biserka Bilušić Dumbović „Kvalitativan pristup vrednovanju prostornog identiteta ruralnih i suburbanih naselja“. Dr. Kranjčević također je prezentirala knjigu „Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj“.


25.04.2018.

U Francuskoj na Sveučilištu u Lillu od 17.-20. travnja 2018. održana je STC’18 IRNIST Conference: Sport Tourism and Local Sustainable Development na kojoj je dr.sc. Jasenka Kranjčević sudjelovala radom Traditional rural games as a resource for sustainable local development. Tradicijske ruralne igre prikazane su kao neprepoznate sportsko-kulturne turističke atrakcije a pridonose očuvanju identiteta. Uz teoretsko obrazloženje u radu prezentirana je Olimpijada starih sportova u selu Brođanci, Osječko-baranjska županija. Rad je ocijenjen kao znanstveni i inovativan pristup u planiranju razvoja sportskog turizma.

Više o konferenciji se može naći OVDJE

20.04.2018.

Dr.sc. Hrvoje Carić sudjelovao je s prezentacijom Ekološki otisak "cruising" turizma i vezani rizici po ljudsko zdravlje i ekonomiju na znanstvenoj tribini "Grad na kružnom putovanju", održanoj dana 18. travnja, u 19 sati, u organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku. Tribina je predstavila ekonomske, sociološke, kulturne, ekološke, okolišne i pomorske aspekte "cruising" turizma.

Dio znanstvenih članaka ove problematike dostupni su za preuzimanje OVDJE.
TOMAS ljeto 2017.

Iz tiska je izašla nova knjiga s rezultatima istraživanja TOMAS Ljeto 2017 – Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj. U knjizi su objavljeni cjeloviti rezultati desetog po redu istraživanja TOMAS Ljeto provedenog na uzorku od 5.950 ispitanika/turista u 67 mjesta na području sedam primorskih županija od srpnja do listopada 2017. godine. U knjizi su, osim na razini svih sedam županija, rezultati istraživanja prikazani i prema zemljama porijekla turista (za 18 emitivnih tržišta), vrsti smještaja (za hotele, kampove i kućanstva), županiji boravka (za svaku od sedam primorskih županija) i sezoni (za VII i VIII te za IX i X mjesec).

Knjigu u pdf formatu možete besplatno preuzeti ovdje, a tiskani primjerak knjige možete naručiti na mail info@iztzg.hr, telefonski na 01/3909-666 ili slanjem popunjene narudžbenice koju možete preuzeti ovdje.


04.04.2018.

Apriori BiH – agencija za profesionalno usavršavanje i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije/kantona u srijedu, 11.04. U Mostaru organiziraju stručnu konferenciju pod nazivom „Razvoj destinacijskog turizma uspostavom nisko tarifnih avio letova“. Na konferenciji će sudjelovati i ravnatelj Instituta za turizam, dr. sc. Damir Krešić s predavanjem na temu „Načini izbora i rezervacije destinacije za odmor: Uvidi u ponašanja turista sa ključnih i potencijalnih tržišta za „incoming“ turizam u Bosni i Hercegovini“. Radi se o prezentaciji rezultata istraživanja koje je Institut za turizam proveo u okviru projekta MarketMakers kojeg podržava Vlada Švicarske.

Više o konferenciji možete saznati OVDJE.


03.04.2018.

Dr.sc. Renata Tomljenović prisustvovala je svečanosti dodjela EDEN nagrada iz kulturnog turizma i 12. sastanku EDEN mreže koji su se održali 22. i 23. ožujka 2018. godine u Bruxellesu. U EDEN mrežu uključeno je više od 500 destinacija iz 27 europskih zemalja, a predstavlja jedinstvenu i najveću mrežu na polju održivog turizma u svijetu. Na sastanku je sudjelovala kao jedan od pozvanih govornika i govorila o transformativnom turizmu, njegovoj teoriji i praksi te ukazala na rastuću potrebu transformacije svih dionika u turizmu s konačnim ciljem ostvarenja vizije održivog svijeta mira i sloge, odnosno održivog turističkog sektora.


03.04.2018.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Rasprave o turizmu na temu “Utjecaj turizma na gospodarstvo Hrvatske“. Rasprave će se održati u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Bogovićeva 1 (1. kat), u petak 20. travnja 2018. godine, s početkom u 14.00 sati. Na raspravama će znanstvenici sa Instituta za turizam, Ekonomskog instituta, Ekonomskog fakulteta Zagreb i Hrvatske narodne banke probati dati odgovore na pitanja kao što su:

Na koji način se ispravno računa udio turizma u BDP-u?

Jesu li točne medijske interpretacije udjela turizma u hrvatskom BDP-u?

Što je razvoj turizma donio hrvatskom tržištu rada?

Bi li hrvatsko gospodarstvo bilo uspješnije bez turizma?

Poziv i detaljan program Rasprava o turizmu možete preuzeti OVDJE.
 


23.03.2018.

Institut za turizam pridružio se obilježavanju Svjetskog dana voda 22.3.2018. na Filozofskom fakultetu predavanjem dr.sc. Jasenke Kranjčević „Turizam u Regionalnom parku Mura Drava“. U prezentaciji bio je dat naglasak na neiskorištene turističke potencijale uz rijeke Muru i Dravu.


1-10 (od 100)
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10« Prethodna · Sljedeća »