Testiranje novog ekoturističkog iskustva u zaštićenom maritimnom području Cres–Lošinj
13.10.2021.

Testiranje novog ekoturističkog iskustva u zaštićenom maritimnom području Cres–Lošinj

Testiranje novog ekoturističkog iskustva u zaštićenom maritimnom području Cres – Lošinj (NATURA 2000) u sklopu Interreg Mediterranean DestiMED PLUS projekta

 

Ogledna fotografija, projekt Interreg MED Destimed Plus

©MEET Network

 

Krajem rujna stručnjaci iz područja turizma i očuvanja okoliša testirali su novo iskustvo ekoturizma u zaštićenom maritimnom području Cres – Lošinj (NATURA 2000). Višednevni inovativan ekoturistički paket aranžman unutar zaštićenog parka razvijen je u iterativnom procesu pomoću modela mjerenja održivog turizma MEET Networka kao dio DestiMED PLUS -a – projekta Interreg Med koji financira EU i koji je usmjeren na održiv razvoj turizma na Mediteranu.

 

Upotrebom MEET modela uspostavljena je jedinstvena suradnja između zaštićenog maritimnog područja Cres – Lošinj (NATURA 2000) te ASL agencije iz Velog Lošinja kako bi se razvilo visokokvalitetno iskustvo ekoturizma koje ima za cilj uključivanje turista u prirodu i kulturu parka, istodobno osiguravajući pozitivne koristi lokalnom stanovništvu očuvanje i zajednice.

 

“DestiMED PLUS je koristan projekt kakav suvremeni turizam treba i zaslužuje. Iza nas je skoro dvije godine marljivog i predanog integriranog planiranja i rada koji smo postigli zajedno u participativnoj suradnji s nacionalnim, drugim regionalnim i lokalnim partnerima u turizmu i održivom razvoju. Drago mi je da je zaštićeno maritimno područje Cres - Lošinj (NATURA 2000) izabrano kao pilot destinacija i uključeno u još jedan internacionalni projekt povezan s održivim razvojem turizma i da će kao takav poslužiti kao dobar primjer modela održivog razvoja i drugim zaštićenim područjima i destinacijama, kako na području naše Županije, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Otok Lošinj kao zelena destinacija odavno prati najnovije trendove održivog razvoja turizma zbog čega je prepoznat i kao jedna od najodrživijih destinacija svijeta. Vjerujem da će DestiMED PLUS biti još jedna dodana vrijednost iz koje će Lošinj polučiti novi veliki uspjeh.” – rekla je Petra Stijelja, savjetnica za upravljanje projektima i održivu valorizaciju prirodne baštine Javne Ustanove Priroda Primorsko – goranske županije koje upravlja navedenim područjem.

 

Voditelj projekta za pilot-područje Cres - Lošinj te jedan od regionalnih partnera, Institut za turizam, zajedno je s Javnom ustanovom Priroda Primorsko - goranske županije  pripremio testiranje kreiranog ekoturističkog paket aranžmana i pozvao 6 internacionalnih testera s područja Mediterana da ga ocijene. Navedeni ispitivači koji predstavljaju kombinaciju ciljnog tržišta i stručnjaka za održivi turizam, zamoljeni su da valoriziraju kvalitetu, održivost i komercijalnu održivost ekoturizma u destinaciji.

 

Kolaž fotografija koje prikazuju prirodu i atrakcije Lošinja i Cresa

©MEET Network.

 

Ispitivači su imali zadatak testirati i ocijeniti pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje u zaštićenom području Cres - Lošinj koje je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju outdoor aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji s lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete. Radi se o vrlo ugodnim, zahvalnim i jednostavnim gostima koji vole i traže održive, udaljenije, mediteranski egzotične destinacije, koji biraju komfor ispred luksuza, kao što i kvalitetu stavljaju ispred cijene turističke usluge ili proizvoda.

 

Kolaž fotografija s testiranja aranžmana u sklopu projekta Destimed Plus na Cresu i Lošinju

©MEET Network.

 

Naziv aranžmana 'Ritam osjetila otoka Lošinja' nastao je u želji da se gostima predstavi istinski otočni ritam kojim Lošinjani dišu i žive tijekom ostatka godine, kada nije vrhunac turističke sezone. Ritam osjetila aludira na svu raznovrsnost aktivnosti aranžmana koji mogu u otočnom ritmu pobuditi i aktivirati sva osjetila turista – kroz vid (Sight Day), sluh (Sound Day), miris i okus (Taste Day) i dodir (Touch Day). Svojim dolaskom takvi turisti produžuju sezonu te participiraju u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana čiji je loš utjecaj na okoliš i lokalno stanovništvo sveden na minimum, a čiji će prihod biti zadržan u krugu lokalnog stanovništva.

 

Kolaž fotografija s testiranja aranžmana u sklopu projekta Destimed Plus na Cresu i Lošinju

©MEET Network.

 

Neke od aktivnosti koje su ispitivači morali testirati su: sat kuhanja u obiteljskom restoranu, posjet miomirisnom vrtu i radionica izrade herbarija s lokalnim biljem, branje lokalnih začina i kušaonica, posjet Muzeju Apoksiomena kao aspekta lokalne kulturne vrijednosti uz uživanje u Apoksiomenovim antičkim jelima, kayaking i ronjenje na otoku Orjule koje zadovoljavaju outdoor aktivnost, uživanje u romantičnom zalasku na Providenci uz čašu lokalnog vina i domaće delicije, edukacija o održivosti na Institutu Plavi Svijet i promatranje dupina, bicikliranje i promenadna šetnja po Stazi vitalnosti, piknik uz obalu itd.

 

Test je važan dio MEET modela i pruža priliku za prikupljanje povratnih informacija i preporuka raznovrsnih stručnjaka za održivi turizam koji su ocijenili kvalitetu i održivost aranžmana, a koje će kasnije Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije i ASL agencija upotrijebiti u iterativnom procesu za poboljšanje aranžmana prije nego što on postane dostupan B2B tržištima do kraja projekta, u lipnju 2022.

 

Ispitivači koji su sudjelovali u ovom dijelu testiranja su:

 

  • Françoise Thurel, neovisan stručnjak za područje ekoturizma, Francuska
  • Gian Marco Marrosu, AIPTOC Senior Ecotourism Expert, Sardinija, Italija
  • Gloria Garcia, Tragsa, S.A., Španjolska                     
  • Linda Botha, Walking and Wine, Lazio, Italija
  • Lola Guerrero, Astro Andalus, Španjolska
  • Vasiliki Madoulka, Region of Crete, Grčka

 

"Moj prvi susret s Hrvatskom bio je nevjerojatan! Slijetanje na otok fizičko je i mentalno putovanje. Otoci su me zadivili mirisima mediteranskog šipražja, borove smole i soli. Bio je to doista "ritam osjetila", opuštajuće i uzbudljivo putovanje na kojem se ljepota prirode stapa s poviješću njenih stanovnika i kipom Apoksiomena. Poštivanje prirode, kulture, lokalnih zajednica i povijesti danas je važnije više nego ikad prije u prošlosti. Odgovorno putovanje i pozitivan utjecaj na okoliš i lokalne zajednice zanimljivo je iskustvo: uživajte u ekoturističkom putovanju! " – rekao je Gian Marco Marrosu, iz Sardinije (Italija).

 

"Park Cres-Lošinj bih opisala kao destinaciju u kojem, gdje god okreneš glavu, vidiš nešto nevjerojatno i drugačije!" – Vasiliki Madoulka, Kreta (Grčka).

 

Kvaliteta projekta očituje se i u tome što se u prvi plan stavljaju zaštićena područja (parkovi), a ne turistička mjesta. Naime, Cresko-lošinjsko područje je 2014. godine proglašeno područjem od značaja za zajednicu (SCI) unutar NATURA 2000 ekološke mreže Europske Unije ponajviše zbog osnivanja posebnog zoološkog rezervata za dobre dupine. Osim što je ovo Natura 2000 područje utemeljeno je na vjerojatno najbogatijem setu znanstvenih podataka u Hrvatskoj, ono je važno i za mediteransku populaciju glavatih želvi (Caretta caretta), mediteranski endem – morsku cvjetnicu posidoniju (Posidonia oceanica), koraligenske biocenoze i gniježđenje morskog vranca (Phalacrocorax aristotelis). Tijekom istraživanja provedenih na ovom području dokumentirane su 152 vrste morske flore i 303 vrste morskih beskralježnjaka (7 strogo zaštićenih i 9 zaštićenih) te 112 vrsta riba (od kojih se 19 smatra ugroženima u Hrvatskoj). Ovo područje osim važne prirodne baštine ima i značajnu kulturnu baštinu. U 1999. godini u blizini otočića Orjule, u samom središtu ovog Natura 2000 područja, pronađena je originalna grčka statua, replika Lizipovog Apoksiomena neprocijenjive vrijednosti. Ovaj brončani kip izložen je u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju. Na ovom području djeluje  Institut Plavi svijet kao neovisna i neprofitna organizacija koja je uspostavljena s ciljem provedbe znanstvenih istraživanja, edukacije i aktivnosti zaštite morskog okoliša.

 

Ogledna fotografija, prikaz planinarenja
© Oscar Piljek.

 

O DestiMED PLUS projektu

 

 

Ekoturizam poštuje resurse destinacije zaštićenog područja (PA) i dobrobit ljudi koji žive u i oko njega, istovremeno pružajući poticaje za očuvanje i rad izvan sezone. Kako bi ovaj model održivog razvoja bio izvediva alternativa u zaštićenim područjima Sredozemlja, moraju se ojačati omogućujući uvjeti oko upravljanja i donošenja politika kako bi se potaknula ravnoteža između ponekad sukobljenih interesa sektora očuvanja i turizma.

 

DestiMED PLUS sljedeći je korak na putu promicanja integriranog planiranja u obalnom turizmu, gdje kreatori regionalnih politika primjenjuju cjelovite politike koje povezuju turizam s očuvanjem. Učinit će to zajedničkim razvojem itinerera ekoturizma u zaštićenim područjima Sredozemlja (PAs), kao konkretnim primjerom primjene protokola ICZM.

 

Projekt se nadovezuje na uspjeh MEET-a i DestiMED-a te će podržati 9 mediteranskih regija i odgovarajuća zaštićena područja kroz jačanje međusektorskih lokalnih i regionalnih politika, poboljšanje strategija integriranog planiranja i pružanje dionicima učinkovite obuke i alata za upravljanje, mjerenje i promicanje ekoturizma.