Održan inicijalni sastanak Interreg Europe projekta REWARD
22.5.2024.

Održan inicijalni sastanak Interreg Europe projekta REWARD

Sastanak se održavao od 14. svibnja do 16. svibnja 2024. u portugalskoj regiji Médio Tejo u Tomaru. Sastanak je organizirala Međumjesna zajednica Médio Tejo, u suradnji s vodećim partnerom projekta Savonlinna Development Department Services Ltd. i Institutom za turizam.

Nakon upoznavanja i predstavljanja, predstavljena je analiza trenutnog stanja svake regije u području privlačenja i zadržavanja radnika znanja. Ove informacije temelj su za prijenos dobrih praksi jer će pomoći u razumijevanju izazova i prilika s kojima se suočava svaka regija.

Također su predstavljeni primjeri dobrih praksi domaćina u područjima kvalitete života i regionalne privlačnosti, poput samostana Krista - UNESCO-ve svjetske baštine i prezentacije strategije Međumjesne zajednice Médio Tejo, koja pomaže poboljšanju životnih uvjeta i povećanju atraktivnosti za turiste i nove stanovnike. Na lokaciji Castelo de Bodelake održana je rasprava na nautičkoj stanici o Templarskoj ruti i privlačenju turista u udaljenija i manje posjećena mjesta izvan glavnih turističkih ruta.

Drugog dana predstavljen je Znanstveno-tehnološki park Tagusvalleyu. Osnovan 2004. godine, tehnološki centar podržava tvrtke i investitore, te je poslovni inkubator koji se fokusira na inovacije, na primjer na preradu hrane u skladu s principima kružne ekonomije i održivosti. Održana je rasprava o zadržavanju i privlačenju talenata, a predstavljen je i projekt CR INOVE - klaster koji povezuje poduzetnike i relevantne dionike u regiji. Na kraju je uslijedio posjet dobroj praksi srednje strukovne škole gdje se prerađuje maslinovo ulje, te prezentacija projekta tradicionalnih obrta i njegova važnost za očuvanje kulture i turizma.